zaterdag 30 augustus 2014

Veel tv kijken beschadigt hersenstructuur kinderen

Technologieën zoals bijvoorbeeld mobiele telefoons en televisie hebben ook vele nadelen. Onderwijsinstellingen en pedagogen waarschuwen al jaren voor veel tv kijken. Nu hebben onderzoekers van de Tohoku Universiteit in Japan ook daadwerkelijk vastgesteld dat te veel tv kijken kan leiden tot schadelijke veranderingen aan de hersenstructuur van een kind. Hoe meer televisie, des te ernstiger de veranderingen.

De onderzoekers voerden  MRI scans (MRI scans zijn overigens ongezond) uit op de hersenen van 276 kinderen tussen de 5 en 18 jaar. De groep was gelijk verdeeld tussen meisjes en jongens. De kinderen en hun verzorgers gaven gedetailleerd aan hoeveel televisie de kinderen per dag keken. De tijd dat kinderen televisie bekeken was gemiddeld 2 uur, variërend tussen nul en vier uur per dag.

Televisie schadelijk voor ontwikkeling kinderen.

TV kijkende hersenen minder ontwikkeld

De onderzoekers concludeerden dat hoe meer tijd kinderen doorbrachten met televisie kijken, des te meer grijze stof zij hadden in het gebied van de voorste van de frontale kwab, beter bekend als frontopolar cortex. In eerste instantie klinkt dit wellicht goed. Echter een hogere IQ en een hogere verbale intelligentie zijn gekoppeld aan een dunnere frontopolar cortex, zowel in deze studie, als in andere voorafgaande studies.

"Deze gebieden worden tijdens de ontwikkeling van een kind steeds dunner, en kinderen met een superieure IQ vertonen de meest krachtige corticale "verdunning", aldus de onderzoekers.
De neurologische veranderingen die gepaard gaan met tv kijken waren hetzelfde bij jongens en meisjes.

"Deze anatomische correlaties kunnen gekoppeld worden aan de reeds bekende schadelijke effecten van tv-kijken op verbale kwaliteiten, agressie en lichaamsbeweging" schreven de onderzoekers.

Televisie maakt ook agressiever

Laat kinderen minder tv kijken

Vanwege de opzet van het onderzoek, is het echter onduidelijk of televisiekijken direct leidde tot de waargenomen veranderingen in de hersenen. Het is ook mogelijk dat deze veranderingen indirect voortkwamen uit andere factoren die gekoppeld zijn aan veel tv kijken, zoals minder sociale of fysieke activiteiten. Indien kinderen veel tv kijken, besteden ze uiteraard minder tijd aan sociale of fysieke handelingen.

De onderzoekers denken dat een deel van het probleem bestaat uit het feit dat televisiekijken, in tegenstelling tot activiteiten zoals het leren bespelen van een muziekinstrument, geen variatie in tempo of complexiteit biedt. Wanneer dit type verhogingen van het niveau van belevenis niet gepaard gaat met een toenemende belevenis, is er minder effect op het cognitief functioneren." schreven de onderzoekers.

Een andere recente studie, uitgevoerd door onderzoekers aan de University of Otago, New Zeeland constateerde dat veel televisie kijken in de kindertijd, op lange termijn asociaal gedrag veroorzaakt. Vooral veel tv kijkende jongens worden later agressief en lopen een hogere kans op een veroordeling, aldus het onderzoek.

Lees een boek

Met name voor jonge kinderen is tv kijken schadelijk. Pedagogen adviseren  kinderen jonger dan twee helemaal geen televisie te laten kijken en het bij  oudere kinderen te beperken tot een maximum van twee uur per dag.

Stimuleer lezen en andere activiteiten

Laat uw kinderen boeken lezen en lees zelf ook. In een studie, onlangs uitgevoerd door onderzoekers van de Emory University, bleek dat studenten die een willekeurig gekozen boek lazen, een verhoogde geleidbaarheid vertoonden in gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met taal ontvankelijkheid . Deze neurologische veranderingen begonnen op de eerste dag van het lezen en hielden zelfs aan tot vijf dagen na voltooiing van het boek.

Indien mensen hun favoriete boek lezen, zullen deze neurologische effecten op de hersenen waarschijnlijk zelfs groter en langduriger zijn. 

http://www.tuurlijkgezond.com/   

Naschrift MMS Winkel : Een zeer recente onderzoek wees ook uit dat tv kijkende kinderen minder slapen. Maar ook voor volwassenen is tv kijken ongezond. Tv kijken veroorzaakt angst en ontevredenheid, aldus een Amerikaanse studie. Volgens een nieuwe studie kunnen volwassenen die per dag meer dan 3 uur tv kijken er zelfs door sterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.