zondag 7 december 2014

Vasten verbetert uw immuunsysteem

Vasten is al duizenden jaren oud. Het zich onthouden van voedsel voor een specifieke en vooraf bepaalde tijd werd vaak gedaan om spirituele redenen, maar er werden ook verscheidene therapeutische voordelen, zowel preventief als curatief, toegeschreven aan het vasten.

Nu heeft echter ook opmerkelijk wetenschappelijk onderzoek door wetenschappers van de University of Southern California (USC) bevestigt dat vasten voor zelfs drie dagen het gehele immuunsysteem kan regenereren, zelfs bij ouderen.

Onderzoekers denken het mechanisme achter dit fenomeen te begrijpen: het "verhongeren" van het lichaam laat stamcellen beginnen met het produceren van nieuwe witte bloedcellen, die infecties bestrijden. Bovendien zet het vasten een regeneratieve schakelaar aan, die stamcellen nieuwe witte bloedcellen laat maken. Oude en beschadigde delen worden vervangen. Het regenereert in wezen het gehele immuunsysteem.

Vasten maakt minder ziek
"Als je verhongert, probeert het systeem om energie te besparen, en een van de dingen die het systeem doet om energie te besparen is het veel recyclen van overbodige immuuncellen, met name de mogelijk beschadigde cellen", aldus mede-onderzoeker Prof. Valter Longo.

Longo voegt daaraan toe: "Met een systeem zwaar beschadigd door chemotherapie of veroudering, kan het vasten, letterlijk, een nieuw immuunsysteem genereren. We konden niet voorspellen dat langdurig vasten zo'n opmerkelijk effect zou hebben bij het bevorderen van stamcel-regeneratie van het hematopoietische systeem."

Bovendien suggereert dit onderzoek dat vasten enkele schadelijke effecten van chemotherapie vermindert. De onderzoekers zullen ook bekijken of vasten ook goed voor andere systemen en organen is.

Vasten: investering met geestelijke en lichamelijke rendementen

Maar daarnaast wijzen anderen ook op mentale en spirituele voordelen van vasten: U wordt bijvoorbeeld geduldiger, u kunt zichzelf beter beheersen, u leert "vanzelfsprekendheden" beter te waarderen, u krijgt meer compassie en begrijpt arme/hongerige mensen beter.

http://www.tuurlijkgezond.com/  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.