zondag 22 maart 2015

Goede voeding en lichaamsbeweging voorkomen nierstenen

Een op de 10 mensen heeft last (gehad) van nierstenen en dit cijfer stijgt gestaag. Hoewel nierstenen meestal geen blijvende opleveren veroorzaken ze wel veel pijn.

Gelukkig kunt u het risico op nierstenen verminderen met een gezonde levensstijl. Slechts bij een kwart van de gevallen komen nierstenen voor bij mensen die andere familieleden met nierstenen hebben. Genetica speelt dus een ondergeschikte rol terwijl andere, aan een ongezonde levensstijl verbonden aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en obesitas, het risico verhogen.

Nierstenen in verschillende omvangen

Nieuw onderzoek onder 84.225 vrouwen heeft uitgewezen dat gezonde voeding en lichaamsbeweging het risico op nierstenen verminderen. De onderzoekers constateerden dat degenen die lichamelijke inspanning verrichten, 31% minder risico lopen. Tevens zagen zij dat vrouwen die meer dan 2.200 calorieĆ«n per dag eten, 42% meer risico lopen terwijl obesitas ook het risico vergroot.

Symptomen van nierstenen

Hoe weet u of u nierstenen heeft? De volgende aandoeningen kunnen op de aanwezigheid van nierstenen duiden:
- Pijn rond de onderrug
- Aanhoudende pijn in de buik zijkanten
- Misselijkheid of braken
- Koorts en koude rillingen
- Stinkende of troebele urine

Voorkomen is beter dan genezen

Als u eenmaal last van nierstenen heeft (gehad), is de kans op herhaling hoog, misschien wel meer dan 50%. Zoals bij de meeste aandoeningen, is preventie dus de beste oplossing. 

Hoewel in sommige gevallen infecties en erfelijkheid bij kunnen dragen aan nierstenen, zijn in de meeste gevallen het drinken van te weinig water, lichaamsbeweging (te veel of te weinig), overgewicht, operaties voor gewichtsverlies of het eten van voedsel met te veel zout of suiker de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van nierstenen.

Water goed voor uw gezondheid 

Hoe voorkomt u nierstenen? 

Nierstenen kunnen ondraaglijk pijnlijk zijn en verhogen ook het risico op het ontwikkelen van een chronische nierziekte. Gelukkig kunt u het risico daarop verminderen met de onderstaande tips:

1 Drink veel water
2 Consumeer voldoende magnesium
3 Vermijd suiker, fructose en soda
4 Doe aan lichaamsbeweging
5 Eet calcium-rijke voedingsmiddelen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.