zondag 24 mei 2015

Kauwgom schadelijker dan u denkt

Veel mensen kauwen kauwgom, ook omdat het in sommige landen als wisselgeld bij boodschappen wordt gebruikt. Mensen vinden de smaak van dit tussendoortje lekker of gebruiken het als afleiding. Sommigen gebruiken het voor stress of tegen eetdriften.

Er is echter overtuigend bewijs dat het kauwen een slechte gewoonte is. Vanwege de dubieuze ingrediënten en de impact ervan op uw tanden en spijsvertering, hoort kauwgom in de prullenbak - niet in uw mond.

Veel mensen hebben een kauw gewoonte

Bijwerkingen van kauwgom

Overweeg de volgende bijwerkingen voordat u nog een kauwgompje neemt

1. Kauwgom kan uw junk-food consumptie verhogen
Veel mensen kauwen kauwgum om minder te eten en in theorie, daardoor ook minder ongezond voedsel consumeren. Hoewel uit onderzoek blijkt dat kauwgom uw honger en de hoeveel geconsumeerde voedsel vermindert, eten kauwgom kauwers minder gezond en voedzaam dan niet kauwers.
Kauwers eten minder fruit en meer junk food zoals chips en snoep omdat de mint smaak van kauwgom, groenten en fruit bitter laat smaken.

2. Het kan TMD (Temporomandibulaire Dysfunctie) in uw kaak veroorzaken
Kauwgom kan kauwspieren uit balans brengen (als u meer kauwt op een kant dan de andere) en zelfs TMD, een pijnlijke chronische aandoening, veroorzaken. Het overbelasten van spieren kan na verloop van tijd leiden tot gecontracteerde spieren en gerelateerde pijn, zoals hoofdpijn, oorpijn en tandpijn.

3. Gastro-intestinale problemen
Door kauwgom kunt u overtollige lucht inslikken. Dit kan buikpijn, een opgeblazen gevoel en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) veroorzaken. Bovendien zendt u, wanneer u kauwt, signalen naar het lichaam dat voedsel uw lichaam zal binnenkomen. De enzymen en zuren die worden geactiveerd wanneer u kauwgom kauwt komen vrij, maar het voedsel die ze dienen te verteren, komt niet. Het lichaam wordt dus misleid.

Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en een overproductie van maagzuur. Het kan ook uw vermogenaantasten om voldoende verteringsstelsel te produceren wanneer u daadwerkelijk eet. Sommige mensen kunnen van de kunstmatige zoetstoffen in kauwgom, ook gastro-intestinale bijwerkingen, zoals diarree krijgen.

4. Tandschade - Zelfs van suikervrije kauwgom 
Als het kauwgom suiker bevat, baadt u bij het kauwen uw tanden in suiker. Dit kan bijdragen tot tandbederf. Zelfs suikervrije kauwgom is schadelijk omdat het vaak zure smaakstoffen en conserveringsmiddelen bevat die tanderosie kunnen veroorzaken. In tegenstelling tot gaatjes, is tanderosie een proces van incrementele ontkalking, die na verloop van tijd, letterlijk uw tanden laat oplossen.

Kauwgom tast het gebit aan

5. Het is een bijproducten van schapen
Om kauwgom zacht te laten houden bevat het vaak lanoline - een wasachtige substantie verkregen uit schapenwol. Hoewel het niet per se ongezond is, is het kauwen op lanoline niet echt smakelijk.

6. Er komt kwik uit uw vullingen vrij
Als u kwik/amalgaam vullingen heeft komt er tijdens het kauwen (extra) kwik vrij. (Overigens: Amalgaamvullingen lekken sowieso) Dit neurotoxine komt dan in uw bloedbaan terecht, waar het oxidatieve processen in uw weefsels lichaam veroorzaakt. Het kwik gehalte in het lichaam stijgt aanzienlijk door het kauwen. Daarom is kauwgom kauwen vooral schadelijk voor mensen met kwikvullingen.


Vooral risico op hoofdpijn bij tieners

Vooral tieners kauwen veel en hebben meer hoofdpijn. In een onderzoek bij frequente kauwers tussen de 6 en 19 jaar hadden alle deelnemers chronische hoofdpijn. Nadat ze 1 maand niet gekauwd hadden, was bij de meeste de hoofdpijn verdwenen. Nadat ze weer begonnen te kauwen kwam de hoofdpijn binnen enkele dagen terug. 
De onderzoekers geloven dat de hoofdpijn kan worden gekoppeld aan het kauwgom geïnduceerde TMD. Eerder onderzoek heeft ook gesuggereerd dat kauwgom hoofdpijn kan veroorzaken via blootstelling aan aspartaam​​.

 
De meeste kauwgommen bevatten kunstmatige zoetstoffen

U slikt de kauwgom niet door. Toch veroorzaken de ingrediënten van kauwgom schade aan uw lichaam doordat ze uw lichaam direct, via de mondwand, binnenkomen. De schadelijke stoffen in kauwgom worden snel en direct geabsorbeerd door het lichaam. Hierdoor omzeilen deze stoffen het spijsverteringsstelsel die deze gifstoffen zou kunnen filteren.

Populair bij kinderen

Veel mensen kiezen voor suikervrije kauwgommen omdat ze denken dat het gezonder is. Maar veel suikervrije kauwgommen bevatten kunstmatige zoetstoffen die zelfs ongezonder dan normale suiker zijn.

Een van de meest gebruikte zoetstoffen in kauwgom is aspartaam​​. Aspartaam ​​wordt gemetaboliseerd in uw lichaam tot zowel hout alcohol (een gif) als ook formaldehyde (dat is een kankerverwekkende stof die als balsemvloeistof wordt gebruikt en niet uit uw lichaam geëlimineerd wordt door uw lever en nieren). Aspartaam veroorzaakt o.a. geboorteafwijkingen, kanker, hersentumoren, en gewichtstoename. Zie ook: Voedingsadditieven

Sucralose (Splenda) is een andere veel gebruikte kunstmatige zoetstof in kauwgom. Het werd goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) op basis van slechts twee menselijke studies, waarvan de langste slechts vier dagen duurde. De FDA negeerde onderzoeken bij dieren waarbij werd aangetoond dat deze zoetstof  tot verminderde rode bloedcellen (een teken van bloedarmoede), mannelijke onvruchtbaarheid, vergrote nieren, spontane abortussen en hogere sterftecijfers leidt. Overigens; kunstmatige zoetstoffen verstoren uw biochemie waardoor u gewicht juist toeneemt.

Studies tonen aan dat zoetstoffen gewichtstoename veroorzaken omdat ze uw eetlust stimuleren, uw honger naar koolhydraten vergroten en vetopslag stimuleren.

Andere schadelijke stoffen

Naast zoetstoffen bevat kauwgom meestal ook andere schadelijke stoffen die niet thuishoren in uw lichaam. Er zijn echter ook een paar natuurlijke kauwgom merken op de markt. Houdt er echter rekening mee dat zelfs natuurlijke kauwgom risico's zoals TMD en spijsverteringsproblemen met zich meebrengt. Hieronder enkele andere mogelijke schadelijke ingrediënten van kauwgom:

1. BHT (Butylhydroxytolueen)
BHT is zo giftig dat het al in veel landen verboden is. In de EU is het niet verboden. Het is slecht, maar een beetje gif kan geen kwaad, volgens de EU. Het wordt vaak gebruikt als conserveermiddel in kauwgom en andere bewerkte voedingsmiddelen. BHT veroorzaakt orgaantoxiciteit, inclusief nier en leverschade, hyperactiviteit bij kinderen en kan kankerverwekkend zijn.

Kauwgom maakt ook straten smerig

2. Calcium caseïnepepton (Calcium Fosfaat)
Voornamelijk gebruikt in Trident kauwgom, als witmakingsmiddel of vormgever. Het is een derivaat van sterk bewerkte melk. Weinig bekend over lange termijn gevolgen. Caseïne ook bij de flesvoeding vergiftigingen in China en veroorzaakt auto-immuunziekten.

3. Gom
Het is nog onbekend waaruit gom exact is gemaakt, maar de onderzoekers constateerden dat het meestal een mix van elastomeren, harsen, weekmakers en vulstoffen is. De fabrikanten doen zeer geheimzinnig over de ingrediënten.  Immers, waarom zouden ze u willen laten weten dat u mogelijk kauwt op, uit aardolie verkregen paraffine, polyvinylacetaat (lijm) en talk, allemaal kankerverwekkende stoffen.

4. Titanium Dioxide
Titaandioxide wordt vaak gebruikt als witmakingsmiddel in kauwgom, maar het leidt tot auto-immuunziekten, astma en de ziekte van Crohn. Het is in potentie carcinogeen - vooral als nanodeeltjes. Een studie wees uit dat kinderen sterk zijn blootgesteld aan titaandioxide in zoetwaar. Kauwgom had de hoogste concentraties.

 
Alternatieven voor kauwen

Kauwgom is ongezond. U kunt dus beter geen of minder kauwgom kauwen.
Mensen kauwen om verschillende redenen. Voor het stoppen met kauwen is het belangrijk te weten waarom u kauwt. Dan kunt u namelijk die behoefte met alternatieven voldoen. Hieronder enkele redenen waarom mensen kauwgom kunnen kauwen. Daarbij zijn ook de alternatieven vermeld.

- Tegen stress: Probeer in plaats van kauwgom de volgende alternatieven om stress tegen te gaan: Lichaamsbeweging, de natuur ingaan, beter ademhalen, doe dingen die u echt leuk vindt (hobby's), goed eten, positief en opgewekt blijven, sociale contacten onderhouden, meditatieve/religieuze/spirituele activiteiten.

Lichaamsbeweging nuttig voor het hele lichaam

- Om uw mond te verfrissen: Draag een tandenborstel en pepermuntolie met u mee, zodat u uw tanden kunt poetsen met 1 of 2 druppels pepermuntolie, zelfs wanneer u onderweg bent. Een natuurlijke ademspray is ook goed.

- Om eetdriften tegen te gaan: Eet groente en fruit (die u wat kunt kauwen). Sommigen gebruiken ook EFT.

- Voor de smaak: De smaak van kauwgom bootst natuurlijke smaken na. U kunt dus bijvoorbeeld een glas water met verse muntblaadjes, kaneel of citrusvruchten drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.