zondag 15 november 2015

Oorzaken versneld verouderen


Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache


Waarom verouderen sommige mensen zeer snel terwijl anderen juist lang jong en gezond blijven? Terwijl sommige factoren moeilijk beïnvloed kunnen worden, zijn enkele oorzaken van versneld verouderen te vinden in de leefstijl, psychologie, voeding en gewoontes die wel bestreden kunnen worden.

1 Fobische angst

Een nieuwe studie van onderzoekers van de Brigham and Women's Hospital suggereert dat fobisch angst tot snellere biologische veroudering en andere gezondheidsproblemen kan leiden. Olivia Okereke en haar team onderzocht de relatie tussen angst en telomeren (de DNA-eiwitcomplexen aan het einde van de chromosomen die fungeren als biologische markers van veroudering). Ze constateerden dat (symptomen) van fobisch angst, met kortere telomeren gepaard gaan.

Fobische angst voor spinnen

De studie stelde vast dat fobische angst een plausibel mechanisme voor versnelde veroudering is, maar de onderzoekers konden het niet bewijzen. Ze konden niet vaststellen wat eerder kwam, kortere telomeren of de angst.

2 Blootstelling aan de zon

Blootstelling aan de zon zorgt voor meer rimpels en versnelde veroudering. Terwijl natuurlijke pigmenten enige bescherming bieden, kan chronische zonblootstelling leiden tot ouderdomsvlekken en elastose, of de afbraak van elastisch weefsel in de huid (als gevolg hiervan hebben veel landbouwers een leerachtige huid).

3 Echtscheiding

Scheiden van een echtgenoot kan ook leiden tot versnelde veroudering, volgens een 2009 gezicht analyse studie uitgevoerd onder paren van een eeneiige tweelingen. Volgens de studie geleid door een team van plastische chirurgen, zagen tweelingen die gescheiden waren merkbaar ouder uit — 1.7 jaar ouder om precies te zijn — dan tweelingen die niet waren gescheiden. Een veel gehoorde advies is dan ook: "U bent alleenstaand beter af dan in een slechte relatie."

4 Roken

Het is geen geheim dat roken slecht voor de gezondheid is. Deze verslavende gewoonte kan uw sneller verouderen door bij te dragen aan rimpels. Het kan ook inwendig ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Een studie uit 2005 associeerde roken met een kortere telomeerlengte - de biologische markers van veroudering.

Meer recentelijk, voerde Dr. Bahman Guyuron, een gezicht analyse studie op identieke tweelingen uit. Hij stelde vast dat roken een van de factoren is dat bijdraagt tot versnelde veroudering. Ook alcohol draagt overigens bij tot versneld verouderen.

Tweeling links rookt en ziet meer zon.

5 Suiker

Slechte voeding kan ook bijdragen tot een snellere veroudering. Hoge suiker consumptie, bijvoorbeeld, kan ongezonde gewichtstoename veroorzaken, maar de echte verouderingsfactor is hoe het lichaam suiker herkent en gebruikt. Een 2009 studie in Montreal concludeert dat de levensduur van gistcellen hoger worden wanneer glucose in het systeem afneemt, of de glucosesensoren worden verwijderd. Hoe dan ook, overconsumptie van suiker, wat leidt tot grote hoeveelheden suiker in het lichaam, is gekoppeld aan veroudering.

6 Medicijnen

Ook Big Pharma medicijnen zoals antibiotica en antidepressiva laten u sneller verouderen. Volgens de 2009 gezicht analyse studie uitgevoerd op identieke tweelingen, kunnen antidepressiva ook leiden tot versnelde veroudering. Onderzoekers beoordeelden foto's van 186 paren van tweelingen en stelden vast dat degenen die antidepressiva hadden gebruikt er vaak ouder uitzien zijn dan hun tegenhangers, die geen antidepressiva hadden gebruikt.

Medicijnen zoals antidepressiva hebben vele bijwerkingen

7 Eenzaamheid

Eenzaamheid op oudere leeftijd kan ook bijdragen aan versneld verouderen. In een studie uit 2011, werden 985 mensen beoordeeld op een vijfpuntsschaal voor eenzaamheid. Onderzoekers vonden dat voor elk punt op de schaal de motor daling 40% sneller was. Wat nog belangrijker is, deze hogere daling van de motor werd ook geassocieerd met een 50% verhoogd risico op overlijden. Terwijl veroudering dus versneld kan worden door echtscheiding, is eenzaamheid ook een cruciale factor voor veroudering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.