zondag 6 december 2015

Ontbijt maakt intelligenter


Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache


Het is eigenlijk heel simpel en logisch: Als iets (bijv een auto) goed wordt onderhouden, werkt het beter. Voor de mens geldt hetzelfde. Een goed verzorgde en onderhouden lichaam presteert beter, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

Nu hebben wetenschappers dit ook met een onderzoek aangetoond. Onderzoekers van de Cardiff University, Engeland onderzochten de relatie tussen ontbijt en studieresultaten bij 5000 scholieren verdeeld over meer dan 100 basisscholen. De conclusies bevestigen het belang van gezond eten en vooral van een goed ontbijt. Scholieren die een goed ontbijt aten, hadden bijna 2 keer meer kans op betere studieresultaten. 20% van de scholieren die echter ongezonde snacks zoals snoep en chips als ontbijt aten, hadden geen betere resultaten.

Een gezonde ontbijt smaakt ook goed

Maar ook gezond eten (groente & fruit) gedurende de rest van de dag, verbetert de studieresultaten. Het is dus noodzakelijk om kinderen goed te voeden. Helaas eten ongeveer 1 op de 7 kinderen geen ontbijt (vooral meisjes en oudere scholieren) en 3 van de 10 kinderen eten niets tot de lunch. Ongeveer een kwart van de volwassenen heeft ook geen ontbijt en presteert hierdoor ook slechter. Bovendien krijgen ze hierdoor later op de dag meer eetdriften en zijn ze dikker en ongezonder. Sociale factoren zoals armoede en gebroken families vergroten het risico op slechte voeding en gezondheid. Hierdoor hebben kinderen en volwassenen uit de achterstandsgroeperingen geen eerlijke kans. Het is dus belangrijk de ouders of de verzorger(s) op het belang van gezond eten te wijzen zodat alle volwassenen en kinderen hun vaardigheden beter kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.