zondag 6 maart 2016

Zelfs een beetje alcohol tijdens zwangerschap brengt toekomstige generaties in gevaar

Zelfs een kleine dosis alcohol tijdens zwangerschap kan het risico van alcoholisme in de komende drie generaties verhogen, aldus een nieuwe studie. Eerdere studies hadden aangetoond dat alcoholgebruik en verwante stoornissen aandoeningen (leverproblemen, hersenbeschadiging, kanker bij moeder & FAS / geboorteafwijkingen en ontwikkelingsproblemen bij baby) kunnen veroorzaken. Het nieuwe onderzoek concludeert dat blootstelling aan geringe hoeveelheden alcohol in de baarmoeder of tijdens de eerste levensjaren een groter risico op alcoholmisbruik in de adolescentie en volwassenheid veroorzaakt.

Factoren die van invloed zijn op drinkgewoonten van tieners zijn gevarieerd en complex. De wens op het nemen van risico's en opstandig gedrag, evenals het verlangen om indruk te maken en populair te worden onder leeftijdsgenoten.

Alcohol tijdens zwangerschap kan een levenslange impact op nakomelingen hebben.

Blootstelling aan alcohol begint soms al tijdens de borstvoeding. Ongeveer de helft van de scholieren van 12 t/m 16 jaar drinkt alcohol.

Een verhoogde neiging om te drinken wordt waarschijnlijk veroorzaakt door aan prenatale blootstelling aan alcohol (PAE) die de neurofysiologische respons op de uitdaging van alcohol wijzigt. Rond de 10% van de vrouwen drinkt tijdens de zwangerschap.

Slechts vier glazen hebben al invloed op de nakomelingen


Nicole Cameron, assistent professor in de psychologie aan de Binghamton University in New York onderzocht samen met Michael Nizhnikov, van Zuid-Connecticut University en andere collega's de effecten van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap op alcohol-gerelateerde gedrag in de toekomstige generaties. Zij voerden hiervoor experimenten met alcohol op ratten uit.

Om de gevoeligheid voor alcohol te evalueren, keken ze naar de oprichtende reflex, of het vermogen het lichaam naar de standaard positie te brengen, in dit geval, van liggend naar staand.

De resultaten tonen aan dat ratten van wie de moeder of oma's, tijdens zwangerschap, vier keer het equivalent van één glas wijn dronken, vaker een voorkeur voor alcohol hebben. Hun gevoeligheid voor alcohol was ook veranderd in vergelijking met degenen die niet waren blootgesteld.

Alcoholmisbruik leidt vaak tot geweld

Dit houdt in dat als een moeder tijdens de zwangerschap zelfs een kleine hoeveelheid drinkt, er een grotere kans bestaat dat haar kinderen en kleinkinderen alcoholisch zullen worden.

Alcohol is een vuile drug die meerdere systemen beïnvloedt, aldus Cameron. Een eerder Brits onderzoek uit 2012 stelde overigens vast dat kinderen de drinkgewoonten van hun moeder overnemen.

Zie verder:
- Drinkende vrouwen hebben meer leveraandoeningen dan mannen
- Drinkende tienermeisjes krijgen vaker kanker
- Roken + drinken versnelt mentaal verval
- Oorzaken versneld verouderenLesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.