zondag 3 april 2016

Is drinken met mate gezond?

Veel mensen geloven dat een glas wijn bij het eten hen zal helpen langer en gezonder te leven, maar uit onderzoeksanalyse blijkt dat het wetenschappelijk bewijs hiervoor op zijn best wankel te noemen is.

De bevindingen klinken misschien verrassend: Talloze eerdere onderzoeken (bijv  - 1 - , - 2 -  , - 3 -) concludeerden immers dat gematigd drinken een scala van voordelen heeft (o.a. een lager risico op hart-en vaatziekten gezondheid en langer leven). De nieuwe analyse onderzocht in totaal 87 studies. Het blijkt nu dat vele onderzoeken gebrekkig waren ontworpen, met als gevolg dat er onterecht vele voordelen werden gesuggereerd.

Alcohol ook schadelijk voor matige drinkers

Een belangrijke vraag is hoe studies het begrip "geheelonthouders" hebben gedefinieerd, aldus Tim Stockwell, Ph.D., de hoofdonderzoeker van de analyse en de directeur van de Universiteit van Victoria's Centrum voor Verslavingsonderzoek in British Columbia, Canada.
Meestal hebben studies matige drinkers (mensen die tot twee glazen per dag drinken) met de "huidige" onthouders vergeleken. Het probleem is dat dit onthoudersgroep mensen met een slechte gezondheid kan bevatten, die soms vanwege gezondheidsredenen gestopt zijn met alcohol. Zij kunnen dus minder gezond dan de gematigde drinkers zijn, maar dat betekent nog niet dat mensen door alcohol langer leven
   
"Een fundamentele vraag is, met wie deze gematigde drinkers worden vergeleken?" aldus Stockwell.
Toen zijn team de tekortkomingen van deze studies corrigeerde bleek dat matige drinkers niet langer leefden. Slechts 13 van de 87 studies hadden de onthouders, de vergelijkingsgroep, juist gedefinieerd - en deze onderzoeken toonden geen gezondheidsvoordelen voor het drinken met mate.
Overigens waren voor de correctie de incidentele drinkers - mensen die minder dan een drankje per week dronken - die het langst leefden. En het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke infrequent drinken de reden van hun levensduur zou zijn. "Die mensen krijgen een biologisch onbelangrijke dosis alcohol", aldus Stockwell.

Alcohol veroorzaakt meer ziektes bij vrouwen

Bovendien hebben de studies een onwaarschijnlijk breed scala van gezondheidsvoordelen aan het gematigd drinken toegeschreven. Vergeleken met onthouders hadden gematigde drinkers bijvoorbeeld minder risico op doofheid en zelfs levercirrose. "Ofwel alcohol is een wondermiddel, of met mate drinken is echt een marker van iets anders.", aldus Stockwell. De studie bekeek niet of bepaalde vormen van alcohol, zoals rode wijn, aan een langere levensduur bijdragen. Maar als dat wel het geval was, zou volgens Stockwell, het onwaarschijnlijk zijn dat alcohol daarvan de oorzaak is.

Waarom denken mensen dat af en toe drinken goed is?
De opvatting dat alcohol goed voor ons is, heerst omdat we dat altijd te horen krijgen. Maar er zijn vele goede redenen om sceptisch te zijn. Als een verdovende, verslavend, giftige en kankerverwekkende middel is alcohol geen goede therapeutische middel. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn dus schadelijk. En dit geldt vooral voor vrouwen.

Zie verder:
- Zelfs een beetje alcohol tijdens zwangerschap brengt toekomstige generaties in gevaar
- Drinkende vrouwen hebben meer leveraandoeningen dan mannen
- Drinkende tienermeisjes krijgen vaker kanker
- Roken + drinken versnelt mentaal vervalLesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.