zondag 10 april 2016

Tips & trucks om minder en gezonder te eten

De relatie tussen uw voeding en humeur is in de afgelopen paar decennia een paar keer onderzocht.

Uw dieet kan een biochemisch effect op uw geestelijke gezondheid hebben, maar het omgekeerde is ook waar. Uw emotionele toestand kan invloed hebben op de voedingsmiddelen die u kiest, maar kan ook een belangrijke reden zijn waarom u naar voedsel hunkert.

Gemiddeld zijn er in een supermarkt duizenden producten. Keuzes maken kan, met zoveel aanbod, moeilijk zijn. Bij een overvloed aan keuze verlaat 5% van de shoppers dan ook de winkel, zonder iets te kopen.Onderzoek heeft aangetoond dat een dieet met niet bewerkte levensmiddelen, met inbegrip van gefermenteerde voedingsmiddelen, die uw darmflora optimaliseren, voor een positieve stemming en een optimale geestelijke gezondheid zorgt.

Bijvoorbeeld, pure chocolade, bessen, koffie, bananen, omega-3 vetten, en kurkuma (curcumine) verbeteren uw stemming, terwijl suiker, tarwe (gluten), en bewerkte voedingsmiddelen voor een slechte stemming zorgen.

Maar de invloed werkt ook in de andere richting. Studies tonen aan dat uw emotionele toestand bepalend is voor de hoeveelheid voedsel die u eet en de type voedingsmiddelen die u kiest.

Dankbaarheid

Een aantal fascinerende testen door Cornell University's Food and Brand Lab (geleid door Dr. Wansink) onderzochten de effecten van negatieve en positieve stemming op voedingskeuzes.

Onderzoekers ontdekten dat de keuze voor gezond of "toegeeflijk" voedsel, afhankelijk is van de vraag of mensen in een goede of een slechte humeur zijn. Dankbare mensen eten 77% gezonder.

Individuen in positieve stemming denken vaak over de toekomstige voordelen en maken gezondere voedingskeuzes dan die in negatieve stemming, die zich meer richten op directe smaak en zintuiglijke ervaringen.

Troost voeding verbetert niet uw stemming

Het onderzoeksteam adviseert mensen in een slecht humeur om op iets anders dan het heden te focussen. Als u uw eetgedrag wilt veranderen, verander dan uw gedachten, denken aan iets waarvoor u dankbaar bent.

Troost voedsel biedt weinig troost

Onderzoekers aan de Universiteit van Minnesota hebben vastgesteld dat troost voedsel (bijv. soep en zoetigheden) weinig invloed heeft op de tijd dat men zich van een slechte stemming herstelt. Volgens onderzoekers eten mensen troost voedsel als een beloning en niet als een reactie op verdriet of stress.

Enkele tips


Wees u bewust van wat u doet. Veel menselijke gedragingen worden echter gedreven door onbewuste emoties, en eetpatronen zijn geen uitzondering. hieronder enkele tips:

Kleinere borden betekent kleinere porties

In het Westen consumeren we veel grotere porties dan we nodig hebben. Een simpele oplossing hiervoor zijn kleinere borden. Dit werkt dankzij optische illusie- voedsel porties lijken groter op een kleiner bord. Hierdoor serveert en eet u kleinere porties.

De grootte van de borden beïnvloedt de gegeten hoeveelheid met 25 procent! Interessant is dat dit ook geldt voor glaswerk en bestek. Wilt u uw inname van gezoete dranken of alcohol te verminderen, gebruik dan lange, dunne glazen in plaats van korte, brede glazen. Ook kleinere vorken en het snijden van uw voedsel in kleinere stukken lijkt consumptie te verminderen.

Als u toch grotere platen gebruikt, kies dan platen met een kleur die sterk contrasteren met uw eten, maar met een kleur vergelijkbaar met het tafelkleed. Dr. Wansink hanteert ook de  halve bord regel. "Vul de helft van uw bord met verse groenten en fruit." Uiteraard kunt u junk food en bewerkte voedsel beter vermijden. En drink ook veel water.

Eet langzaam en kauw grondig

Door langzaam te eten voorkomt u overconsumptie. Wanneer u te snel eet werkt het spijsverteringsproces niet optimaal. Kauw totdat elke hap vloeibaar wordt of zijn structuur verliest.

Één portie, 3 verschillende borden

Voorafgaande studies hebben aangetoond dat het langzaam eten en grondig kauwen leidt tot een verminderde consumptie, een betere opname van voedingsstoffen, een betere regulering van de eetlust, en hogere verzadiging. Daarnaast heeft grondig kauwen ook andere voordelen zoals het voorbereiden van het lichaam op de spijsvertering, meer speeksel en spijsverteringsenzymen die nodig zijn voor de eerste fase van de spijsvertering, een betere en soepelere "transport" van voedsel, minder tandplak en tandbederf en het voorkomen dat schadelijke bacteriën die gas, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, krampen en andere spijsverteringsproblemen veroorzaken de darmen binnenkomen.

Krachtige inspanning kan uw eetlust onderdrukken

Algemeen wordt verondersteld dat lichamelijke inspanning leidt tot meer eten. Recente onderzoeken tonen echter dat het omgekeerde waar is. Intensieve lichaamsbeweging in de ochtend, vermindert eetbuien zowel onmiddellijk als gedurende de dag en leidt tot vermindering van de eetlust en vermindert voedselinname zelfs, de volgende dag.

Oefenen met een lege maag in de morgen terwijl we aan het vasten zijn, heeft extra voordelen. Ontbijt kan juist uw honger vergroten. In de ochtend, ervaart u uw cortisol piek — Cortisol is een grote stress hormoon. Ontbijt leidt tot een grote en snelle insuline afstoot en een overeenkomstige snelle daling van de bloedsuikerspiegel, meer dan op andere momenten van de dag. Hierdoor voelt u zich hongeriger. Oefenen tijdens het vasten helpt het lichaam ook vet te verbranden voor brandstof, waardoor de gewichtstoename en insulineresistentie wordt voorkomen. Zodra u niet insuline resistent bent is ontbijten prima. Dat geldt echter voor volwassenen. Kinderen kunnen beter wel ontbijten.

Goed kauwen is essentieel

Verbeelding

Onderzoekers aan de Carnegie Mellon University hebben ontdekt dat u minder van een bepaald voedsel eet nadat u  visualiseert het te eten. Alleen het visualiseren van het voedsel is onvoldoende — u moet zich verbeelden het voedsel te eten. Dit ontkracht de stelling dat dat het denken over een bepaalde voedsel leidt tot meer verlangen en consumptie.Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.