zondag 17 april 2016

Weinig zitten houdt u gezond

Sinds de industriƫle revolutie is de levensstijl van de mens drastisch veranderd. De mens is van de natuur vervreemd geraakt en kunstmatige methoden en producten zijn enorm toegenomen. Voorheen bracht de mens de meeste tijd buitenshuis door. Nu brengen de meesten van ons bijna al hun tijd binnen door. En als we binnen zijn, dit geldt ook voor het werk, zitten we meestal. Ook tijdens het vervoer (uitgezonderd lopen en fietsen) zitten we. Heel veel mensen brengen dus hun meeste tijd zittend door.

Zitten, kunstmatige lucht en geen frisse lucht. Werken is inderdaad ongezond

"De mens is echter niet ontworpen om zo veel te zitten", aldus dr. James Levine. Er zijn vele publicaties die aantonen dat te veel zitten schadelijk is, ongeacht of u gezond leeft of regelmatig traint. Zitten lijkt onschuldig maar te veel zitten veroorzaakt vele verschillende chronische ziekten en aandoeningen, zeker als u bedenkt dat veel mensen ook een slechte zithouding hebben.

Waarom zitten schadelijk is

Wanneer we een lange tijd zitten en dan opstaan worden op moleculair niveau de spier en cellulaire systemen die de bloedsuikerspiegel, triglyceriden en cholesterol bewerken, dankzij insuline, binnen 90 seconden geactiveerd.

Opstaan beinvloedt dus de cellulaire werking van uw spieren. Opstaan heeft ook een positieve effect op uw bloedsuiker waardoor de preventie van diabetes in werking treedt. Al deze moleculaire effecten worden veroorzaakt door het dragen van gewicht; de benen dragen het lichaam(sgewicht). Deze cellulaire mechanismen zijn ook verantwoordelijk voor het transporteren van brandstof naar de cellen. Door het staan wordt het lichaam dus voorbereid op inspanningen zodat de mens goed kan functioneren.

We zitten niet alleen te lang, maar ook nog eens onjuist

Het lichaam behoort actief en in beweging te zijn. Het is niet ontworpen om in een stoel te worden geperst waar al deze cellulaire mechanismen worden uitgeschakeld. Zitten is een onderbreking van deze "normale" gang van zaken om het lichaam rust te geven. Nu is echter zitten de norm en staan de onderbreking. Deze erg onnatuurlijk lichaamshouding is niet alleen slecht voor uw rug, polsen, armen, en stofwisseling, maar het schakelt ook de fundamentele brandstof systemen uit, die de bloedbaan met de spieren en de weefsels laat integreren.

Als gevolg hiervan is de bloedsuikerspiegel bij mensen die zitten onnodig hoog. De bloeddruk is onnodig hoog, de cholesterol is onnodig hoog en de giftige stoffen, de groeifactoren die mogelijk tot kanker leiden, vooral borstkanker, worden, bij mensen die te veel zitten, verhoogd. De oplossing? Opstaan!  En meer lopen. Elke dag minimaal 10.000 stappen. Opstaan en lopen is niet alleen goed voor uw lichaam maar het heeft ook mentale voordelen zoal meer creativiteit en een betere gemoedstoestand waardoor u ook productiever wordt.  Hieronder legt dr. Levine uit waarom de huidige werkplekken niet alleen ongezond maar ook nog eens contra productief zijn.Onderzoek toont aan dat mensen in de landbouw ongeveer 3 uur per dag zitten. De gemiddelde kantoorwerker daarentegen zit ongeveer 13 uur per dag. Zitten is dus helaas de "norm" geworden. Mensen moeten dus minder zitten. Dr Levine adviseert elke uur minimaal 10 minuten, en liefst meer, te staan. Dus maximaal 50 minuten zitten.
Indien u meer hierover wilt weten kunt u het boek "Get Up!: Why Your Chair Is Killing You and What You Can Do About It." van dr, Levine lezenLesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.