zondag 22 mei 2016

6 ongezonde gewoontes die u leven verkorten

We weten allemaal dat alcohol, junk food en roken ongezonde gewoontes zijn die onze leven verkorten. Maar zijn er ook andere ongezonde gewoontes die onopgemerkt zijn gebleven? 

Om de ongezondste gewoontes vast te stellen onderzocht de Universiteit van Sydney gedurende 6 jaar, meer dan 230 duizend mensen boven de 45. Bijna 100 variabelen van alle mogelijke combinaties van o.a. roken, alcoholgebruik, lichamelijke inactiviteit, slechte voeding, langdurig zitten, en te korte/te lange slaap werden onderzocht. 

Dit zijn de 6 dodelijkste gewoontes:


1. Roken
2. Alcoholconsumptie 
3. Slechte voeding
4. Geen lichaamsbeweging
5. Meer dan 7 uur per dag zitten
6. Meer dan 9 uur slapen 

Het is al langer bekend dat weinig slapen ongezond is, maar wat wel verrassend is, is dat te veel slapen ook ongezond is. Dr. Melody Ding: "Korte en lange slaap werden gescheiden als 2 verschillende risicofactoren, aangezien hun verband met sterfte verklaard kan worden door verschillende mechanismen."

De onderzoekers ontdekten ook 2 "nieuwe" risicofactoren, namelijk langdurig zitten en een ongezonde slaap duur. Maar dit is al echter door eerdere onderzoeken van andere wetenschappers vastgesteld.

Roken is verslavend

Sommige mensen hebben een combinatie van meerdere slechte gewoontes. Ze zitten vaak thuis, kijken tv, roken en drinken veel, eten ongezond en sporten niet. In zulke gevallen, versterken de gevaren elkaar en is de schade groter dan het optelsom van de individuele gezondheidsrisico's.

Roken en alcohol zijn de gevaarlijkste gewoontes. Maar rokers die ook drinken verdrievoudigen de kans op vroegtijdige dood, aldus het onderzoek. En wanneer dezelfde groep ook nog eens te veel of te weinig slaapt wordt het risico maar liefst 5 keer groter.

Eens te meer wordt duidelijk dat een gezonde levensstijl zeer belangrijk is. Voorkomen is beter dan genezen !Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.