zondag 1 mei 2016

Waar zitten er veel pesticiden in?

Pesticiden worden op groente & fruit gespoten om insecten te doden. Pesticiden zijn echter helaas niet alleen schadelijk voor insecten maar ook voor mensen.
Bestrijdingsmiddelen veroorzaken bij direct contact huidziekten en vergiftigingssymptomen. En bij consumptie leidt het tot kanker, genetische schade, misvormingen en afwijkingen bij pasgeborenen, Alzheimer, dementie, neurologische aandoeningen (zoals Parkinson), celdood, en ADHD. Bovendien veroorzaakt het vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. 

Dus zorgvuldig wassen voor het eten, en het liefst biologisch eten. Gelukkig eten steeds meer mensen gezonder. Dit dwingt de markt ook over te stappen op gezondere producten. Het zijn overigens vooral de boeren zelf die het meeste risico lopen door pesticiden die ze op groente en fruit sproeien. Door geen pesticiden te gebruiken worden ze niet alleen zelf gezonder maar helpen ze ook nog eens de rest van bevolking.

Hoe meer, des te slechter

Biologisch is gezonder, maar het is nog steeds iets duurder. Indien u niet veel geld heeft kan het nuttig zijn om te weten welke gewassen veel en welke weinig pesticiden bevatten. Dan weet u wat u in ieder geval organisch moet kopen en kunt u ook de conventionele groente en fruit kopen die weinig pesticiden bevatten.

De Environmental Working Group onderzoekt jaarlijks de hoeveelheid pesticiden op groente en fruit in Amerika. Hieronder de top 10 meest bespoten gewassen:
 1 Aardbeien
 2 Appels
 3 Nectarines
 4 Perziken
 5 Selderij
 6 Druiven
 7 Kersen
 8 Spinazie
 9 Tomaten
10 Paprika

Hieronder de minst giftige soorten:
 1 Avocado's
 2 Maïs
 3 Ananas
 4 Kool
 5 Erwten
 6 Uien
 7 Asperge
 8 Mango's
 9 Papaja
10 Kiwi

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tussen juli 2013 en juni 2015 onder 8.400 partijen groenten en fruit onderzocht. Ongeveer 97% van het fruit en groenten in Nederlandse winkels voldoet aan de wettelijke eisen voor wat betreft de toegestane aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen, aldus het rapport. De NVWA is echter niet onafhankelijk en heeft er belang bij de zaken goed voor te stellen. Bovendien betekent het voldoen aan wettelijke vereisten nog niet dat het ongevaarlijk is.

Ogenschijnlijk gezonde voeding kan toch schadelijk zijn

Tips:

 

- Probeer organisch te eten.
- Onderzoek of de groente en fruit die u wilt kopen residuen bevat.
- Het beste is natuurlijk om zelf groente/fruit kweken. Dan bent u ook minder afhankelijk en weet u zeker wat u eet.
- Wees voorzichtig bij geïmporteerde goederen. De meeste overschrijdingen werden gevonden op producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, Dominicaanse Republiek, Suriname, Colombia en Egypte, aldus de NVWA.
- Koop seizoensgebonden en regionale producten. Groenten en fruit, die rustig kan rijpen bevatten minder pesticiden. Voedingsmiddelen die lang bewaard en vervoerd worden bevatten meer schadelijke stoffen.
- Was niet biologische groente en fruit een paar seconden onder lopende water. Maar was het, afhankelijk van de groente of fruit, niet te lang, zodat het water de vitaminen en mineralen niet wegspoelt. Appelen en peren moeten niet geschild worden om te voorkomen dat waardevolle ingrediënten verloren gaan.
- Was, na het schillen van citrusvruchten, bananen en mango's uw handen voordat u het fruit eet. Anders, kunt u residuen van bestrijdingsmiddelen op het vruchtvlees overbrengen. U kunt het ook wassen en wrijven , voor het schillen. Hiermee voorkomt u ook dat de residuen van bestrijdingsmiddelen op de huid terechtkomen.
- De markering van "onbehandeld" (bijvoorbeeld bij citrusvruchten) betekent gewoon dat na de oogst er geen fungiciden zijn gebruikt. Heeft u schillen van bijvoorbeeld citroenen of sinaasappelen nodig, koop dan biologisch.
- Snij ongeschilde bananen niet met een mes in stukjes , anders residuen kunnen residuen worden overgedragen .
- Verwijder de buitenste bladeren bij salade.Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.