zondag 25 september 2016

Welke voeding is goed tegen chronische ontstekingen?

Chronische ontstekingen veroorzaken vele gezondheidsproblemen (diabetes, obesitas, kanker en hart-en vaatziekten) en zijn een belangrijke doodsoorzaak. Bovendien versnellen ze het verouderingsproces. Om langer en gezonder te leven en jong te blijven moeten we ontstekingen voorkomen. De sleutel tot het verminderen van chronische ontsteking is goede voeding. Een nieuwe studie door de Instituut voor veroudering en chronische ziektes van de Universiteit van Liverpool, heeft nu de voedingsmiddelen ontdekt die chronische ontstekingen kunnen voorkomen.

Ontsteking komen van nature in het lichaam voor, maar als het fout gaat of te lang duurt, kan het tot ziekten leiden. Ongecontroleerde ontstekingen spelen een rol in vele belangrijke ziekten, waaronder kanker, hartziekte, diabetes en de ziekte van Alzheimer.

Chronische ontstekingen vergen lange termijn oplossingen

Diëten rijk aan fruit en groenten, die polyfenolen bevatten, beschermen tegen leeftijdsgebonden ontstekingen en chronische ziekten.


Polyfenolen zijn overvloedige microvoedingsstoffen in onze voeding. Ze helpen bij het voorkomen van degeneratieve ziekten zoals kanker en cardiovasculaire ziekten. De gezondheidseffecten van polyfenolen zijn afhankelijk van de verbruikte hoeveelheid en de biologische beschikbaarheid.

T-cellen, of T-lymfocyten, zijn een soort witte bloedcellen die in ons lichaam rondcirculeren en naar cellulaire afwijkingen en infecties zoeken. Zij helpen cel signaleringsmoleculen  (cytokinen) die cel-tot-cel communicatie in immuunresponsen ondersteunen en de beweging van cellen naar plaatsen van ontsteking, infectie en trauma stimuleren. Cytokines worden door groenten en fruit inname gemoduleerd. Er is weinig bekend over de relatieve sterkte van de verschillende (poly)fenolen bij het moduleren van cytokine-afgifte door lymfocyten.

De studie, uitgevoerd door Sian Richardson en Dr. Chris Ford onderzocht de verschillende potenties van de polyfenolen. Sian Richardson: "De resultaten van onze studie suggereren dat (poly)fenolen afgeleid van uien, kurkuma, rode druiven, groene thee en açai bessen, het vrijkomen van pro-inflammatoire mediatoren bij mensen met een risico voor chronische ontstekingen, kunnen verminderen. Oudere mensen zijn vatbaarder voor chronische ontstekingen en als zodanig kunnen ze profiteren door hun dieet aan te vullen met isorhamnetin, resveratrol, curcumine en vanillinezuur of voedsel bronnen die deze bioactieve moleculen voortbrengen.

Uien; goed tegen ontstekingen en overal verkrijgbaar

Isorhamnetin is in appels, uien en groene thee. Resveratrol in de schil van rode, paarse en zwarte druiven en in bijzonder hoge concentraties in Itadori thee. Curcumine komt van de Indische specerij kurkuma en vanillinezuur is in açai bessen en arganolie. Daarnaast zijn er uiteraard ook andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen. (Op slideshow boven klikken)

Zie ook: Anti-aging voedingLesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.