woensdag 4 januari 2017

Blauw LED licht slecht voor ogen en lichaam

De dag is gecreƫerd om te "leven" en de nacht voor de rust. Het vuur dat gebruikt werd voor verlichting was rood, oranje en geel en was niet zo ongezond. Maar tegenwoordig slapen de mensen niet meteen als de zon onder is gegaan. Bovendien is het licht nu wit of blauw en zijn mensen ook overdag blootgesteld aan kunstmatig licht. Vooral blauw licht brengt het lichaam in de war en heeft schadelijk gevolgen zoals een verminderde melatonine productie (melatonine is nodig voor een goede slaap).

Beeldschermen zijn ongezond voor ogen en lichaam

De laatste decennia is blauw LED licht helaas explosief toegenomen door Smart phones, computers en tv's. Ook vervangen LED-lampen de gloei- en spaarlampen omdat ze energie-efficiƫnter zijn (75% minder stroom), "beter" verlichten (het licht is helderder, witter en blauwer) en langer meegaan (tot 25x).

Nadelen blauw LED licht


Blauw licht verstoort echter het natuurlijke evenwicht. LED-verlichting heeft een vijf keer grotere impact op circadiane slaapritmes dan conventionele verlichting. Bovendien genereert blauw licht, reactive oxygen species (ROS). ROS is ongezond en vooral schadelijk voor de ogen. Blauw licht kan dus leiden tot slaapstoornissen, door minder melatonine, en andere gezondheidsproblemen:

    - Minder slaap (uren)
    - Verminderde kwaliteit van de slaap
    - Meer slaperigheid
    - Verminderde functionaliteit overdag
    - Slechtere visie, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD)
    - Mitochondriale disfunctie (kan leiden tot bijv. stofwisselingsziekte & kanker)
    - Zwaarlijvigheid/Obesitas
    - Verstoring hormoonstelsel

De goede oude gloeilampen zijn het gezondst


Bescherming


Het spreekt voor zich dat de vermindering van de blootstelling aan beeldschermen en LED verlichting de schadelijke gevolgen beperkt. Vooral s'avonds en voor het slapen gaan blauw LED licht vermijden. U kunt ook de kleurtemperatuur van beeldschermen reduceren tot 2.700 K, eventueel met software (Blue Light Filter). Gebruik ook gloeilampen of kaarsen, in plaats van blauw LED verlichting.Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.