zondag 26 maart 2017

High-fructose dieet tijdens zwangerschap schadelijk

Veel fructose veroorzaakt diabetes en obesitas. Maar volgens nieuw onderzoek kan het bij zwangere vrouwen ook leiden tot placenta en foetale defecten.

Fructose is een vorm van suiker die van nature in fruit, honing, en sommige groenten aanwezig is. Het wordt vaak gebruikt door levensmiddelenfabrikanten, die fructose met glucose combineren om High-Fructose Corn Syrup/Glucose-fructosestroop te maken, die vaak wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken om het zoeter te maken.

Onderzoeker Dr. Kelle H. Moley, van de Washington University School of Medicine in St. Louis, Missouri, en collega's wijzen erop dat in de afgelopen jaren de consumptie van suiker en High-Fructose Corn Syrup aanzienlijk is gestegen.

High-Fructose Corn Syrup (HFCS)

Dr. Moley en collega's onderzochten de gevolgen van high-fructose dieet tijdens de zwangerschap voor zowel de moeder als de nakomelingen.

Zwangere muizen gevoed met high-fructose dieet hadden kleinere foetussen, grotere placenta

Het onderzoeksteam voedde zwangere muizen met een high-fructose dieet en/of een standaard voeding, en onderzocht de impact van elk dieet op de gezondheid van moeder en foetus.

Vergeleken met andere soorten suiker, wordt fructose anders verwerkt in het lichaam. De onderzoekers leggen uit dat de lever cellen fructose afbreken en de suiker omzetten in triglyceriden - een vorm van vet. Tegelijkertijd stijgen de niveaus van urinezuur - een afvalproduct dat wordt gevonden in urine en ontlasting. Het team merkt op dat teveel urinezuur kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zoals obesitas en type 2 diabetes.

In hun studie constateerden de onderzoekers dat muizen op een high-fructose dieet tijdens de zwangerschap hogere niveaus van triglyceriden en urinezuur hadden dan die op een standaard voeding. Bovendien ontdekten ze dat de high-fructose dieet muizen kleinere foetussen en grotere placenta hadden.

Bewerkte levensmiddelen: HFCS & andere schadelijke ingrediënten

Dr. Moley merkt op dat een baby die kleiner in de baarmoeder was, na de geboorte waarschijnlijk meer groei ervaart dan baby's met een normale grootte foetus. "Het lichaam probeert te compenseren voor de kleine groei in de baarmoeder. Deze baby's kunnen dan kinderen en volwassenen met overgewicht en andere gezondheidsproblemen worden."

Bovendien kunnen verhoogde urinezuurspiegel en triglyceridenspiegels het risico op zwangerschapscomplicaties, zoals pre-eclampsie en zwangerschapsdiabetes verhogen, aldus het team.

Vervolgens onderzochten ze of de bevindingen relevant voor mensen waren

Zij analyseerden de fructose inname van 18 zwangere vrouwen die een keizersnede hadden gepland. Degenen die tijdens de zwangerschap veel high fructose hadden geconsumeerd, ervoeren soortgelijke effecten, met inbegrip van verhoogde urinezuur niveaus, als zwangere muizen aan een high-fructose dieet.

Dr Moley: "Het negatieve effect van een overmatige fructose bij mensen leidt waarschijnlijk tot een verslechtering van de problemen gezien bij de muizen. Ons werk wijst op een nieuw mechanisme waarbij een verhoogde fructose verbruik de maternale-foetale uitkomsten negatief beïnvloedt".

Gezond eten, goed voor moeder en kind

Overigens kan volgens de onderzoekers Allopurinol - een medicijn om nierstenen en jicht te behandelen - de maternale en foetale effecten van overtollige fructose beperken. Dat is een vreemde advies. Eerst jezelf ziek maken en daarna maar hopen dat het medicijn werkt, is niet aan te bevelen. Bovendien hebben medicijnen vele bijwerkingen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Gezond eten en het vermijden van bewerkte voeding is en blijft de beste manier om het risico van slechte moederlijke en foetale uitkomsten te verminderen.Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.