zondag 2 april 2017

Waarom zijn telomeren zo belangrijk ?


Een zeer goede reden om onze telomeren lang te houden is hun invloed op de mitochondriale deel van onze cellen, de energiecentrales van de cellen. Wetenschap heeft aangetoond dat te korte telomeren de dood van de cel induceren, en voorafgaand daaraan, de mitochondriën beschadigen.

Telomeren disfunctie (vanwege de progressieve verkorting) verstoort de mitochondria functies, vermindert de energieproductie, verhoogt de productie van de vrije radicalen en activeert uiteindelijk de zelfvernietiging van de cel.

Telomeren lang en gezond houden is de belangrijkste stap tegen veroudering die iedereen kan nemen. Zonder lange telomeren kunnen cellen niet leven, niet dupliceren, en zelfs geen energie produceren voor ons lichaam !

Telomeren zitten aan het uiteinde van een chromosoom

Enkele onderzoeken over telomeren:

- Telomeren disfunctie induceert metabole en mitochondriale stoornissen

Telomeer disfunctie is verbonden met verslechterde mitochondriale biogenese en functie, verminderde gluconeogenese, cardiomyopathie en meer reactieve zuurstofsoorten.

De mitochondrion is de energiecentrale van de cel en is zeer belangrijk om jong, gezond en vol energie te blijven !

- Een mitochondriale paradigma van metabole en degeneratieve ziekten, veroudering en kanker: een dageraad voor evolutionaire geneeskunde

De variatie in de individuele regionale aanleg voor degeneratieve ziekten en kanker kunnen voortvloeien uit de interactie tussen moderne voeding (van calorieën) en oude mitochondriale genetische polymorfismen. Daarom bieden de mitochondriën een directe verbinding tussen ons milieu, onze genen en de mtDNA varianten die het onze voorouders mogelijk maakten zich energiek aan te passen, beïnvloeden nu onze gezondheid.

Klik om te vergroten

- Moleculaire mechanismen van veroudering en gerelateerde ziekten

Recente studies tonen aan dat cel veroudering gepaard gaat met uitgebreid cellulaire reorganisatie, inclusief telomeerattritie heterochromatine vorming, endoplasmatisch reticulum stress, mitochondriale stoornissen en lysosoom verwerkende organellen en chromatine. Dit artikel geeft een update over de moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de veroudering van verschillende celtypen, de zojuist beschreven ontwikkelings- en geprogrammeerde replicatieve senescentie en de cruciale rol van cellulaire organellen en effectoren in de ziekte van Parkinson, diabetes, hoge bloeddruk en dyskeratose congenita.

We kunnen de voortijdige vernietiging van onze telomeren beperken. Epitalon verlengt niet alleen onze telomeren, maar regelt ook vele andere lichaamsfuncties, zoals hormonale en immuun functies.Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.