zondag 22 oktober 2017

Beroertes kunnen voorkomen worden

10 risicofactoren zijn verantwoordelijk voor 90% van de beroertes wereldwijd. Maar de rangschikking van deze factoren varieert per regio. Gelukkig kunnen deze risicofactoren verminderd worden. Dit zijn de belangrijkste bevinden van een studie onder leiding van onderzoekers van de McMaster University/Canada.

Preventie van een beroerte is een belangrijke prioriteit voor de volksgezondheid, maar de ontwikkeling van strategieën voor het verminderen van het risico op een beroerte moet per regio verschillend zijn.

Beroerte is een belangrijke oorzaak van overlijden en invaliditeit, met name in lage- en midden-inkomenslanden. De twee belangrijkste typen van een beroerte zijn ischemische beroerte veroorzaakt door bloedstolsels (verantwoordelijk voor 85% van beroertes) en hemorragische beroerte of hersenbloeding (15% van beroertes).

Beroerte: een plotselinge verstoring van de doorbloeding van de hersenen

De studie onder leiding van Dr. Martin O'Donnell en Dr. Salim Yusuf van het Population Health Research Institute van de McMaster University en uitgevoerd door medewerkers uit 32 landen, bouwt voort op de bevindingen van de eerste fase van de INTERSTROKE studie die tien veranderbare risicofactoren voor beroertes vaststelde onder 6000 deelnemers uit 22 landen. Deze grootschalige INTERSTROKE studie voegde 20.000 personen uit 32 landen in Europa, Azië, Amerika, Afrika en Australië toe en trachtte de belangrijkste oorzaken van een beroerte te identificeren in diverse bevolkingsgroepen, jong en oud, mannen en vrouwen en binnen subtypes van een beroerte.

Risicofactoren beroertes


De onderzoekers keken naar de verschillende risicofactoren en bepaalden het percentage van beroertes dat zou worden verminderd als de risicofactor verdween. Hieronder de top 10 risicofactoren die verantwoordelijk voor 90% van de beroertes:

  1. Hypertensie. Hypertensie is de belangrijkste risicofactor in alle regio's, en het belangrijkste doel om beroertes te verminderen. Zonder hypertensie zou het aantal beroertes met 48% verminderd worden.
  2. Lichaamsbeweging. Meer lichaamsbeweging zou het aantal beroertes met 36% verminderen.
  3. Lipiden kunnen het aantal beroertes met 27% verminderen (de studie gebruikte apolipoproteins, een betere voorspeller van beroertes dan totale cholesterol).
  4. Voeding. Gezond eten zou het aantal beroertes met 19% verminderen.
  5. Psychosociale factoren kunnen het aantal beroertes met 17% verminderen.
  6. Roken. Niet roken zou het aantal beroertes met 12% verminderen.
  7. Hartziekten. Het elimineren van hartziekten zou het aantal beroertes met 9% verminderen.
  8. Alcohol. Geen alcohol vermindert het aantal beroertes met 6%.
  9. Stress. Zonder stress 6% minder beroertes
10. Diabetes. Het elimineren van diabetes zou het aantal beroertes met 4% verminderen 

Zoals u kunt zien, is een gezonde levensstijl dus zeer belangrijk om beroertes te voorkomen. Veel van deze risicofactoren zijn overigens met elkaar verbonden (zoals obesitas en diabetes).

Het effect van een aantal risicofactoren verschilt overigens per regio. Bijvoorbeeld, het belang van hypertensie varieerde van bijna 40% in West-Europa, Noord-Amerika en Australië, tot 60% in Zuidoost-Azië. Het risico van alcohol was het laagst in West-Europa, Noord-Amerika en Australië, maar het hoogst in Afrika en Zuid-Azië, terwijl de potentiële impact van fysieke inactiviteit het hoogst in China was.

Een onregelmatig hartritme of boezemfibrilleren, was verbonden met ischemische beroerte in alle regio's, maar was van groter belang in West-Europa, Noord-Amerika en Australië, dan in China of Zuid-Azië.

Een gezonde levensstijl voorkomt vele ziekten

Echter wanneer de 10 risicofactoren samengenomen werden, was hun collectieve belang vergelijkbaar in alle regio's. Nu is het tijd voor overheden, gezondheid organisaties en individuen om proactief te handelen om beroertes te verminderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.