zondag 29 oktober 2017

Oorzaken van borstpijn

Bijna 70 procent van de vrouwen hebben borstpijn (mastalgia) op enig moment in hun leven. De ernst en de plaats van borstpijn kunnen variëren. Pijn kan in beide borsten, een borst of in de oksel optreden. De ernst kan variëren van mild tot ernstig en wordt meestal omschreven als tederheid, scherp brandend, of de aanscherping van het borstweefsel.

Hormonale veranderingen als gevolg van gebeurtenissen zoals menstruatie, zwangerschap, borstvoeding en menopauze kunnen ook een effect hebben op het soort borstpijn.

Cyclische en niet-cyclische borstpijn

Cyclische borstpijn, 75% van de borstpijn klachten, gaat samen met hormonale veranderingen tijdens de menstruele cyclus. Deze pijn is meestal 2 weken voor een menstruatie erger. Cyclische pijn in de borst wordt meestal ervaren door vrouwen in hun jaren '20, '30 en '40. Het komt meestal in de bovenste buitengebieden van beide borsten en soms de oksels. Vrouwen met cyclische borstpijn ervaren ook vaak fibrocystische veranderingen waaronder klonterigheid en verdikte gebieden van borstweefsel. Cyclische zwelling, pijn, borst pijn, zwaarte en knobbeligheid verdwijnen, na de menstruatie.

Borstpijn komt bij vele vrouwen voor

Niet-cyclische pijn is niet gerelateerd aan de menstruele cyclus. Het komt het vaakst voor bij postmenopauzale vrouwen tussen 40 en 50. Deze vorm van pijn wordt vaak beschreven als een constante of intermitterende aanscherping, branderigheid, of pijn. Blijft in een gebied van de borst en kan worden veroorzaakt door trauma of letsel.

8 veelvoorkomende oorzaken van borstpijn


1. Borstcysten


Sommige vrouwen hebben een hoger risico voor borstpijn. Soms kunnen vrouwen melk duct of klier veranderingen ontwikkelen resulterend in borstcyste vorming.

Borstcysten zijn met vocht gevulde blaasjes die zacht of stevig zijn en die soms pijn veroorzaken. Deze cysten meestal vergroten tijdens de menstruele cyclus en verdwijnen zodra de menopauze wordt bereikt.

2. Medicijnen

Sommige geneesmiddelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van borstpijn. Enkele medicijnen die als een bijwerking borstpijn vergroten:

-    Onvruchtbaarheidsbehandelingen
-    Orale hormonale anticonceptie
-    Postmenopauzale oestrogeen en progesteron preparaten
-    Selectieve serotonine heropname remmer (SSRI)
-    Antidepressiva
-    Digitalis voorbereiding
-    Methyldopa (Aldomet)
-    Spironolacton (Aldactone)
-    Sommige diuretica
-    Anadrol
-    Chlorpromazine

Zie ook : Lees wat de farmaceutische bedrijven over hun eigen medicijnen zeggen !

3. Borstoperatie

Het ondergaan van borstchirurgie en de vorming van littekenweefsel kan leiden tot borstpijn.

Medicijnen hebben vele bijwerkingen

4. Costochondritis

Costochondritis is een vorm van artritis die optreedt waar de ribben en borstbeen samenkomen. Hoewel deze ziekte niet is gerelateerd aan de borst, kan het brandende pijn, verward worden met werkelijke borstpijn. Deze vorm van artritis komt bij ouderen en mensen met een slechte lichaamshouding voor.

5. Mastopathie

Premenopauzale vrouwen die postmenopauzale hormoonbehandeling ondergaan kunnen knobbelige, tedere, en gezwollen borsten krijgen door de ophoping van vocht. Deze onschuldige aandoening wordt aangeduid als mastopathie.

6. Mastitis

Mastitis is een pijnlijke infectie van de borst. Voornamelijk bij vrouwen die borstvoeding geven als gevolg van een verstopte melkkanaal. Het is echter geen infectie die alleen bij zogende vrouwen optreedt.

Mastitis symptomen zijn koorts, pijn, vermoeidheid en borstveranderingen zoals warmte, roodheid, zwelling en pijn.

7. Een slecht passende beha

Borstpijn kan worden veroorzaakt door een slecht passende beha. Soms worden beha's te strak of los gedragen. Gebrek aan de juiste ondersteuning kan tot borstpijn leiden.

8. Borstkanker

De meeste borstkankers veroorzaken geen pijn. Echter, inflammatoire borstkanker en sommige tumoren leiden tot borst ongemak.

Tekenen borstkanker:

-    Een knobbeltje of ander punt van zorg in de borst
-    Pijn of een knobbeltje dat na een tijdje nog aanwezig is
-    Elke tepel lozing - bloedig, helder of anderszins
-    Borstpijn zonder een bekende oorzaak of pijn dat niet verdwijnt
-    Symptomen voor een borst infectie zoals roodheid, pus of koorts

Een gezonde levensstijl houdt u gezond

Wat te doen tegen borstpijn


Het is belangrijk eerst de oorzaak van borstpijn te bepalen. Voordat u meteen aan de medicijnen gaat zijn er hier een aantal remedies:

- Het dragen van een ondersteunende beha gedurende de dag, een sportbeha tijdens het sporten, en slapen in een beha voor extra comfort
- Consumptie van cafeïne en natrium beperken; chocolade, koffie, thee en frisdranken bevatten cafeïne
- Het toepassen van warme of koude kompressen op de borsten
- Het consumeren van een vetarm dieet, meer fruit, groenten en granen
- Het behouden van een gezond gewicht
- Vitaminen zoals vitamine B6, vitamine B1 en vitamine E
- Ontspanningsmethodes om stress, angst en spanning te verminderen
- Cyste aspiratie of drainage overwegen
- Het bijhouden van een symptoom dagboek om te bepalen of de pijn cyclisch of niet-cyclisch is

Vraag bij twijfel om raad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.