zondag 1 oktober 2017

Overgewicht veroorzaakt slechte geheugen bij jongeren

Overgewicht veroorzaakt o.a. hoge bloeddruk, diabetes, hart-en vaatziekten, kanker en beroerten. Maar volgens een nieuwe studie, kan het ook gevolgen hebben voor de cognitieve gezondheid; onderzoekers constateerden dat jonge volwassenen met overgewicht of obesitas, een slechtere episodisch geheugen hadden.

In toenemende mate hebben onderzoekers ontdekt dat overgewicht ook van invloed kan zijn op de gezondheid van de hersenen. Vorig jaar toonde een studie aan dat door overgewicht en obesitas, de ziekte van Alzheimer eerder ontstaat

Hoewel de fysieke gezondheidseffecten van obesitas steeds beter worden begrepen, geeft recent onderzoek aan dat er ook een significante psychologische element is. Cognitieve tekorten kunnen, volgens de onderzoekers, zowel het gevolg zijn van obesitas als ook een oorzaak ervan zijn.

Veel kinderen te vet

Hogere BMI; slechtere prestaties op geheugentest

Dr. Lucy Cheke, van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk, en collega's onderzochten hoe de Body Mass Index (BMI) het episodisch geheugen (het vermogen om gebeurtenissen uit het verleden te herinneren) kan beïnvloeden. 50 jonge volwassenen (18-35) namen aan het onderzoek deel.

Alle deelnemers hadden een BMI tussen 18-51; een BMI van 18-25 werd gezond geacht, 25-30 werd beschouwd als overgewicht en 30 of hoger werd geclassificeerd als zwaarlijvig.

De proefpersonen voerden ​​geheugentests uit. In vergelijking met de deelnemers die een gezonde BMI hadden, vond het team dat degenen met een overgewicht of obesitas BMI een slechtere geheugen hadden. Hoe hoger de BMI des te slechter het geheugen.

De onderzoekers zeggen dat hun bevindingen erop wijzen dat een hogere BMI kan leiden tot structurele en functionele veranderingen in de hersenen, die het vermogen om episodische geheugen te vormen en te herinneren, verminderen.

Bovendien zegt het team dat een verminderde episodisch geheugen als gevolg van een hogere BMI, ook een negatieve invloed kan hebben op het vermogen van een persoon om een gezond dieet te volgen.

Obesitas slecht voor lichaam en geest

Dr. Cheke legt uit: "We zeggen niet dat mensen met overgewicht noodzakelijkerwijze vergeetachtig zijn, maar als deze resultaten generaliseerbaar zijn naar het geheugen in het dagelijks leven, dan kan het zijn dat mensen met overgewicht minder goed in staat zijn om de details van gebeurtenissen uit het verleden, zoals maaltijden, levendig te herinneren. Onderzoek naar de rol van het geheugen bij het eten suggereert dat dit hun vermogen om het geheugen te gebruiken bij het reguleren van de consumptie zou kunnen aantasten.

Met andere woorden, het is mogelijk dat overgewicht het moeilijker kan maken om bij te houden wat en hoeveel u heeft gegeten, waardoor u mogelijk waarschijnlijk te veel eet."

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen behulpzaam zullen zijn om obesitas te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.