zondag 19 november 2017

Stoppen met roken kan alcoholgebruik verlagen

Volgens de gangbare opvatting verhogen mensen die proberen te stoppen met roken, vaak als compensatie hun alcoholconsumptie. Zoals bekend zijn alcohol en roken beide ongezond. Een nieuwe studie onder leiding van Jamie Brown, van het University College Londen/Engeland, zag echter dat volwassenen die probeerden te stoppen met roken minder alcohol verbruiken dan rokers die niet probeerden te stoppen.

Hoewel roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak is, roken in Europa 28% van de volwassenen (mannen 38%, vrouwen 19%).  Veel mensen willen dan ook stoppen met roken. Om te helpen met het stoppen, raadt men aan het alcoholgebruik te verminderen of helemaal geen alcohol meer te gebruiken. Het drinken van alcohol kan namelijk als een rook trigger fungeren.

Eerdere studies hebben echter gesuggereerd dat het stoppen met roken de alcoholconsumptie kan verhogen. Dit droeg bij tot de wijdverbreide overtuiging dat mensen tijdens het stoppen met roken, als compensatie meer alcohol consumeren.

Stoppen leidt tot minder alcoholconsumptie

Maar Brown en zijn collega's denken echter dat dit onjuist is en dat de rokers die proberen te stoppen in feite de aanbevelingen om het alcoholgebruik te verlagen opvolgen.

Het onderzoeksteam analyseerde de resultaten van de enquêtes bij 31.878 personen uit Engeland, vanaf 16 jaar. Tussen maart 2014 en september 2015, meldde 6278 van de respondenten te roken. 144 van hen had geprobeerd te stoppen met roken in de week voorafgaand aan het invullen van de enquête. Alle deelnemers aan het onderzoek gaven ook hun alcoholconsumptie door. In vergelijking met rokers die de afgelopen week niet hadden geprobeerd te stoppen, hadden degenen die probeerden te stoppen een lagere totale alcoholgebruik, lagere niveaus van binge drinken, en werden ze eerder beschouwd als "gematigde drinkers."

Omdat het een observationele studie was, zeggen de onderzoekers dat ze niet in staat zijn om een causaal verband te bewijzen en dat vervolgonderzoeken nodig zijn.

Toch denken de onderzoekers dat rokers die proberen te stoppen, geen alcohol drinken als vervanging. Jamie Brown: "Deze resultaten gaan tegen de algemeen heersende opvatting dat mensen die stoppen met roken de neiging hebben om meer te drinken om het te compenseren. Het is mogelijk dat ze het advies om alcohol te vermijden opvolgen om het risico te voorkomen dat ze weer zullen gaan roken."

Nooit te laat om te stoppen met roken

Hoe het ook zij, roken is schadelijk maar helaas ook verslavend. Gelukkig zijn er websites, zoals ikstopnu.nl van het Trimbus Instituut, met veel info en tips die u kunnen helpen van uw verslaving af te komen.
Lesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.