zondag 21 januari 2018

Borstvoeding goed voor de hersenen

Een nieuwe studie, die 180 te vroeg geboren baby's vanaf de geboorte tot de leeftijd van 7 volgde, vond dat baby's die binnen de eerste 28 dagen met meer moedermelk worden gevoed, grotere volumes van bepaalde hersengebieden en betere IQ's, academische prestaties, werkgeheugen, en motorische functies hebben.

"Onze gegevens ondersteunen de huidige aanbevelingen voor het gebruik van moedermelk bij te vroeg geboren baby's gedurende hun intensive care. Dit is niet alleen belangrijk voor moeders, maar ook voor ziekenhuizen, werkgevers, en vrienden en familieleden, zodat ze de benodigde ondersteuning kunnen bieden in de tijd waarin moeders onder stress zijn en hard werken om melk te produceren voor hun baby's ", zegt Mandy Brown Belfort, arts en hoofdonderzoeker.

Borstvoeding heeft vele voordelen

De onderzoekers bestudeerden baby's geboren vóór 30 weken zwangerschap die tussen 2001-2003 deelnamen aan een hersenonderzoek voor zuigelingen. Zij bepaalden het aantal dagen dat de zuigelingen moedermelk kregen als meer dan 50% van hun voeding vanaf de geboorte tot 28 dagen. Daarnaast onderzochten de onderzoekers gegevens met betrekking tot de regionale hersenvolumes gemeten door magnetische resonantie imaging (MRI) op de gelijkwaardige leeftijd van elke baby op 7 jarige leeftijd, en ze bekeken ook de cognitieve percepties (IQ, lezen, wiskunde, aandacht, werkgeheugen, taal en visueel) en de motorische testen op de leeftijd van zeven.

De resultaten (bij alle baby's) tonen aan dat zuigelingen die tijdens hun intensive care opname op meer dagen, overwegend moedermelk kregen, op gelijkwaardige leeftijd grotere diepe kern (nucleaire) grijze stof volume hadden, een gebied van belang voor het verwerken en verzenden van neurale signalen naar andere delen van de hersenen. Deze kinderen presteerden op hun zevende beter in IQ, wiskunde, werkgeheugen, en motorische functie testen.

Veel moeders van te vroeg geboren baby's hebben moeite met het verstrekken van moedermelk aan hun baby's, en we moeten ervoor zorgen dat deze moeders ondersteuning krijgen. Het is ook belangrijk om op te merken dat naast moedermelk ook andere factoren invloed hebben op de ontwikkeling van een baby, zegt Belfort.

Zelfs wiskunde wordt makkelijker

Onderzoekers merken tenslotte op dat de studie observationeel is. Hoewel ze factoren zoals verschillen in maternale onderwijs corrigeerden, zouden sommige effecten kunnen worden verklaard door andere niet gemeten factoren, zoals een grotere betrokkenheid van de moeder bij andere aspecten van de kinderverzorging. Toch is hun advies duidelijk: Moedermelk geven !

Lees meer over borstvoedingLesen Sie diesen Beitrag in deutscher Sprache 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.